فیلتر هوای خودرو چیست؟
سیستم خودرو شما از معمولیترین تا پیچیدهترین، از ارزانترین تا گرانترین ماشین، در صورتی به درستی کار میکند که تمامی اجزا و قطعات آنها عملکرد درستی داشته باشند.
وقتی یک ماشین، چه وسیلهای برای حمل و نقل چه یک ماشین کاربردی صنعتی، با سوخت سر و کار داشته باشد، طبیعی است که در معرض آلودگیهای متعددی قرار بگیرد. با وجود پیچیدگیهای مکانیکی، حرکت درست این ماشین متکی به فیلترهاست. این فیلترها از آلایندهها میکاهند تا سیستم بدون نقص عمل کند.
یکی از فیلترهای کاربردی در خودرو در کنار فیلتر روغن، گیربکس و سوخت، فیلتر هوا است.
فیلتر هوا خودرو چیست و چه کاربردی دارد؟
در تعریف کلمه فیلتر در لغتنامههای مشهور از عبارت صافی یا پالایشگر استفاده شده است. فیلتر هوای خودرو، دقیقا چنین کارکردی دارد، یعنی این وسیله را در سیستم ورودی هوا در خودرو تعبیه میکنند تا از ورود آلودگی و ذرات گرد و غبار و هر آلاینده دیگری، بکاهد.
پیش از اینکه به معرفی انواع فیلتر هوا خودرو بپردازیم لازم است توضیح دهیم که وسیله، در عملکرد نهایی موتور خودرو بسیار تاثیرگذار است، به طوری که نمیتوان تصور کرد، عوض نکردن یا دیر عوض کردن آن نقشی در نوع کارکرد ماشین شما ندارد.
چه صاحب یک ماشین ایرانی مانند سمند باشید چه کراس اوور کوپهای مانند دیگنیتی سوار میشوید، باید بدانید که رسالت فیلتر هوا این است که در برابر ورودی هوا به داخل موتور قرار میگیرد تا اجزا و قطعات داخلی موتور آسیب نبینند.
به بیان دقیقتر باید گفت، محرک خودرو شما، موتور است. عملکرد درست موتور به انجام عملیات موفق احتراق بستگی دارد. همگی به درستی میدانیم که یکی از دو عنصر مورد نیاز برای تحقق احتراق، هواست، هرچه هوای بیشتر و تمیزتری وارد محفظه شود، احتراق کاملتر و پرقدرتتری را شاهد خواهیم بود و در نتیجه موتور خودرو، بهتر کار میکند.
جنس فیلتر هوا خودرو
در معرفی انواع فیلتر هوا خودرو باید گفت که اگرچه اکثر آنها از کاغذ ساخته میشوند، اما این تنها متریالی نیست که برای ساخت فیلتر هوا مورد استفاده قرار میگیرد.
به طور کلی انواع کاغذ فیلتر هوا خودرو یا انواع فیلتر بر اساس جنس را میتوان اینگونه تقسیمبندی کرد:
- فیلتر هوای کاغذی
- فیلتر هوای اسفنجی
- فیلتر هوای روغنی
- فیلتر هوای پنبهای
فیلتر هوا کاغذی
اکثر ما فیلتر هوای کاغذی را در خودروهای شخصیمان دیدهایم. چه صاحب فیدلیتی باشید چه تیبا یا 206، سیستم خودرو شما برای اینکه از ورود ریزگردها به موتور جلوگیری کند، متکی به استفاده از یک کاغذ با تخلخل کنترل شده یا چینهای هم اندازه است. در معرفی انواع فیلتر هوا خودرو و به شکل خاص درباره مواد اولیه فیلتر کاغذی باید گفت، این فیلترها از مخلوطی از الیاف چوب سخت و چوب نرم ساخته شده است. به همین دلیل به آنها فیلتر سلولزی هم گفته میشود.
فیلتر کاغذی که شکل و شمایلی آکاردئونی دارد، دست بیش از 80 درصد از آلایندهها را از موتور و قطعات داخلی آن، کوتاه میکند.
فیلتر هوا اسفنجی
از این فیلتر هوا در ماشینهای مسابقهای، ماشینهای صنعتی سنگین و کامیونها استفاده میشود. به طور کلی فیلتر اسفنجی زمانی کاربرد دارد که خودرو بیشتر در معرض گرد و غبار و آلودگی باشد.
درباره معرفی انواع فیلتر هوا خودرو و متریال تشکیل دهنده فیلتر اسفنجی باید گفت، این نوع فیلترها غالبا از پنبه مصنوعی ساخته میشوند و میزان جذب آلودگی آنها از نوع کاغذی بیشتر است. این قطعه یکی از کاربردیترین فیلتر ماشین در بین انواع فیلترهای موجود در بازار است.
فیلتر هوا روغنی
در واقع میتوان اینگونه گفت که این نوع فیلترها منقرض شدهاند! در گذشته در برابر سیستم ورود هوا به موتور، ظرفی پر از روغن تعبیه میشد که ذرات و آلایندهها را به خود جذب و در خود دفع میکرد.
ما در این بخش از مقاله معرفی انواع فیلتر هوا خودرو صرفا به فیلتر روغنی اشاره کردیم، تا اگر جایی چنین عبارتی شنیدید بدانید که خودروهای قدیمی از چنین سیستمی به عنوان پالایشگر هوای خودرو استفاده میکردند.
فیلتر هوا پنبه ای
این نوع از فیلترهای هوا امروزه طرفداران بسیاری دارد، یک فریم فلزی که درون آن را پارچهای پنبهای پوشانده است که معمولا لایههایی از آن به روغن آغشته شده است. این نوع فیلترها یک بار مصرف نیستند و قابل تمیز کردن و استفاده مجدد هستند.
آنچه که جالب است و در این بخش از معرفی انواع فیلتر هوا خودرو درباره فیلترهای پنبه ای باید بدانید این است که نحوه مدیریت آلودگی در این فیلترها منحصر به فرد است.
به این ترتیب که وقتی الیاف پنبه ذرات آلودگی را جذب می کند، لایهای که آغشته به روغن است، ذرات گرد و غبار و آلودگیها را از لایههای دیگر جدا میکند. بنابراین لایه کثیف شده، خود به عنوان فیلتری جدید عمل میکند و توان بازدارندگی را بالاتر میبرد. به همین دلیل برخی معتقدند فیلترهای پنبه ای هرچه بیشتر بمانند و کثیفتر شوند، عملکرد بهتری ارائه میدهند.